0
Vergelijken
0
EUR 0,00
FR EN
Producten
IT Oplossingen
Services
IT Trends
Markten
Wie zijn wij
ARTICONA
Notebooks & tablets
Pc's & servers
Monitor & Beamers
Printers & supplies
Telefonie & GPS
Randapparatuur
Opslag & Backup
Netwerk
Kabels
Kantoor
Software
Onthouden producten
Vergelijken
Totaalbedrag excl. BTW 0,00

Printen: verleden, heden en toekomst

Published on 15 March 2018 printing

Al sinds het allereerste begin hebben mensen de behoefte gehad informatie met anderen te delen. Er werd van alles gebruikt om de boodschap over te brengen. Van het tekenen op rotsen en kerven in hout tot uiteindelijk de belangrijkste voorloper van het huidige printen: de door Johannes Gutenberg rond 1450 uitgevonden drukpers. Zijn uitvinding veranderde de wereld zoals men die kende en bood vele voordelen ten opzichte van het toen nog gebruikelijke en arbeidsintensieve drukken met houtblokken. Ineens was het mogelijk binnen kortere tijd grote oplages van boeken en andere geschriften te produceren. De innovatie verspreidde zich al snel door heel Europa en bracht een ware revolutie teweeg in de printindustrie.

En ook in de eeuwen daarna heeft de printindustrie niet stil gestaan. Van de boekdrukkunst van Gutenberg zijn we inmiddels aanbeland bij innovatieve fotoprinters als de HP Sprocket Printer. Printoplossingen en de daarmee gepaarde uitdagingen zijn voor bedrijven tegenwoordig een standaard gegeven. Trends op het gebied van printen hebben ook hun impact op onze manier van werken. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. De inzet van hulpbronnen moet worden ingeperkt of anders worden vormgegeven. Op het gebied van printen is bijvoorbeeld veel aandacht voor de hoeveelheid papier die wordt gebruikt. Een ander aandachtspunt is efficiëntie. Zo heeft de behoefte om processen beter te stroomlijnen en tijdrovende taken te vereenvoudigen onder andere geleid tot de ontwikkeling van Managed Printing Services. En verder komen er met nieuwe technologische ontwikkelingen als 3D-printen steeds meer innovatieve producten en services op de markt die een positieve impact hebben op complete industrieën.

Deze drie trends zullen mede bepalend zijn voor de toekomst van printen.

Milieuvriendelijk printen

De inzet van minder hulpbronnen en papier is niet alleen een middel om kosten te besparen, maar ook om het milieu te ontlasten. Duurzaamheid is meer dan een groene trend en voor managers zeker iets om rekening mee te houden. Eén van de vele manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is het recyclen van papier. Zoals uit de onderstaande Statista-grafiek blijkt, is er op dit vlak in Europa tussen 1991 en 2010 significante vooruitgang geboekt.

Maar in de afgelopen jaren blijft het recyclingpercentage stabiel. Bedrijven zoeken nog altijd naar manieren om hun kantooromgevingen duurzamer en efficiënter vorm te geven. Op het gebied van printen zijn er verschillende opties om kosten te reduceren en de efficiëntie te verhogen, en daarbij als bonus ook nog eens een bijdrage te leveren aan het milieu.

recyling-nl1

Managed Printing Services

Veel managers hebben de wens taken die niet tot de kernactiviteiten behoren zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Tijd is tegenwoordig voor iedereen een belangrijk en kostbaar goed en dus kan het een goede keuze zijn dit soort taken uit te besteden aan andere zakelijke partners die hierin gespecialiseerd zijn. Managed Printing Services kunnen wat dit betreft verschillende voordelen opleveren. Zo wordt voorkomen dat personeel met onvoldoende kennis van zaken de apparatuur probeert te installeren of repareren, iets wat bij eventuele fouten aardig in de papieren kan lopen. Vandaar dat specialisten op het gebied van printen nu Managed Printing Solutions aanbieden: één allesomvattende oplossing, waarbij bedrijven kunnen rekenen op een kwalitatieve en betrouwbare dienstverlening en onderhoud. Bovendien kan er met de keuze voor MPS aanzienlijk worden bespaard op de kosten voor verbruiksartikelen en hardware, en hoeft men zichzelf niet meer te bekommeren om de aanschaf van printproducten als inkt en toners.

In een onderzoek van Quocirca uit 2017 naar Managed Printing Services werd aan IT-managers van circa 240 Europese en Amerikaanse ondernemingen gevraagd welke voordelen van MPS zij het belangrijkst vinden.

figure4

Naast de hier al genoemde voordelen is ook de verhoogde veiligheid wat de IT-managers betreft van niet te onderschatten waarde. De digitalisering heeft vele mooie kansen en verbeteringen opgeleverd, maar brengt ook grotere risico’s met zich mee, bijvoorbeeld in de vorm van cyberaanvallen. MPS biedt verschillende opties om de veiligheid van uw printomgeving en daarmee uw bedrijfsgegevens zeker te stellen.

3D-printen

Eén van de vele innovatieve technologieën die in de afgelopen jaren de kop op hebben gestoken, is 3D-printen. En dit is er meteen ook één die in de toekomst aan betekenis zal winnen. De technologie kan voor legio doeleinden worden ingezet. Volgens Statista moeten we hierbij nu vooral denken aan proefmodellen, prototypes en productie.

3dprinting

Binnen de zakelijke context schiet bij het woord printen in de eerste plaats het printen van documenten te binnen. Maar met 3D-printen is er voor bedrijven nog veel meer mogelijk. Onderzoekers en ingenieurs werken aan manieren om de technologie ook in te zetten voor de ontwikkeling en productie van vliegtuigonderdelen, het bouwen van complete huizen of zelfs het printen van menselijke lichaamsdelen voor medische opleidingen.

printing-moving-from-the-past-to-future-trends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vertical_align_top